Toeval heeft context nodig

Als kind vond ik toevalligheden heel normaal; ik hoorde opeens een liedje dat al in mijn hoofd rond dartelde of kwam iemand tegen waar ik vlak daarvoor aan dacht. Mijn moeder zei dan: “Oh, dat is ook toevallig”. Ik vond dat helemaal niet toevallig omdat ik me erg bewust was van mijn voelen en denken. Maar gaandeweg, in mijn volwassenwording, verloor ik de verbinding.

Maar het kwam terug toen ik o.a. een boek van Jung en vlak daarna het boek van Joseph Jaworski ‘Synchroniciteit’ las. Fascinerend! Met scherp opletten is er zo veel meer samenhang te zien tussen mensen, situaties en mogelijkheden.

Onlangs sprak ik een vriendin die het even lastig had. Ze had namelijk het besluit genomen om weg te gaan bij haar huidige werkgever en kreeg heel toevallig een voorstel voor een andere baan welke in lijn lag met haar ontwikkeling. Haar intuïtie wist wel wat ze moest doen maar haar gevoel en haar hoofd waren heel druk in gesprek met elkaar waardoor het een onoverzichtelijke brei werd. Haar hoofd vond dat ze "ja" moest zeggen en refereerde aan mijn uitspraak: ‘toeval bestaat niet’. Maar haar gevoel zei dat ze waarschijnlijk weer heel hard zou gaan werken om zich te bewijzen aan een ander in plaats voor zichzelf te kiezen.

Wat ik me door ons gesprek realiseerde is dat je je bewust moet zijn in welke context het ‘toeval’ plaatsvindt: wat heb jij te leren en/of welke kans moet je (niet) pakken? Had je jezelf net iets voorgenomen en confronteert het leven je direct met de vraag of je de afspraak met jezelf nakomt? Of is je ego sterker en heb je nog wat op te lossen?

Het was verrijkend om te ervaren dat toeval betekenisvol wordt als je tijd neemt om scherp te kijken, goed te luisteren naar je innerlijke wijsheid, de verschillende emoties te ervaren en je (dwingende) ego niet al te serieus te nemen :-) . Toen ging de volgende stap vrijwel moeiteloos, ze heeft gekozen voor haar eigen ondernemerschap en ik weet dat ze succesvol zal zijn. Ik ben trots op mijn vriendin!

Joseph Jaworski, Synchroniciteit; De innerlijke weg naar leiderschap (1998).