Veranderen; de vele wegen die naar Rome leiden.

Op zijn sterfbed zei mijn opa (94) tegen me: "Kindje (35) ik leer nog iedere dag." Sinds die dag is dat een betekenisvolle slogan.

Momenteel lees ik het boek ‘Reinventing Organizations’ van Frederic Laloux. Na 30 pagina’s genieten krijg ik de gedachte: ik word wel erg bevestigd in mijn eigen opvattingen, is dat nu goed of slecht?

Uitgaande van wetenschappelijk onderzoek moet je altijd je eigen stelling ondergraven om na te gaan of deze wel stand houdt. In essentie vind ik dat interessant maar soms ook vermoeiend. Er zijn van die momenten dat ik gewoon bevestigd wil worden in wat ik al jaren ervaar of tegen aan loop en hoe ik daar anders mee om kan gaan.

Toch heb ik Google geraadpleegd om na te gaan wat voor reacties zijn boek sinds 2014 krijgt. Over het algemeen lees ik veel enthousiaste verhalen (de bevestiging), sommigen vragen zich af of we het risico lopen dat dit een hype is (is dat erg?), sommigen geven aan dat het wetenschappelijke niveau zwaar onder de maat is (kan ik onvoldoende beoordelen want ik ben niet gepromoveerd).

Deze reactie sprak me erg aan: gebruik dit boek niet vanuit wetenschappelijk perspectief maar vanuit een normatief perspectief. En daar kan ik dan weer wat mee. Laloux beschrijft een manier van kijken naar mensen en organisaties waardoor ik een aantal patronen en mechanismen kan doorgronden en begrijpen. Dit helpt mij bij het vormgeven van veranderprocessen.

Daarnaast ben ik nog een ander boek aan het lezen: het veranderboek van (prof.) Steven ten Have, Wouter ten Have & Barbara Janssen. Dit boek is in ieder geval wetenschappelijk onderbouwd. Het bevat heel veel inhoud en diepgang. Na tien pagina’s lezen ben ik al bezig om het voor mezelf goed samen te vatten om grip op de inhoud te krijgen. Het lezen levert me ook handvatten op zoals: ‘een model waarmee een manier wordt aangeboden om systematisch en methodisch, intentioneel en integraal aan organisatieverandering gewerkt kan worden’.

Er ligt nog een aantal veranderboeken klaar om gelezen te worden. Een vriend vroeg me laatst waar ik naar op zoek ben. Hierop antwoordde ik dat ik niet op zoek ben naar iets specifieks maar wil ontdekken. Er zijn schrijvers die uitstralen dat ze het precies weten en er zijn schrijvers die zo veel aanbieden dat ik de weg kwijtraak; er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Mijn ontdekkingstocht heeft tot doel om het leven, organisaties en mensen te leren begrijpen, mijn vooroordelen te onthullen en mijn eigen inzichten aan te scherpen. Met die inzichten wil ik een positieve bijdrage leveren aan het balanceren in het leven.

Eén ding weet ik zeker; ik kan veranderen als ik bereid ben om open te staan voor ervaringen, bewust ben van de context en leer van mijn eigen gedrag. Soms rete-vermoeiend, soms pijnlijk en soms waanzinnig inspirerend, dat is leven! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0