De dunne scheidslijn tussen ambitie en tunnelvisie

Als mijn leven op hoofdlijnen op orde is dan kan ik veranderingen of tegenvallers goed opvangen. Deze hoofdlijnen zijn volgens Maslow: je hebt geld om een dak boven je hoofd te betalen en om eten te kopen, je hoeft niet bang te zijn voor jouw bestaan en hebt mensen om je heen waar je op kunt vertrouwen, je wordt erkend in jouw ‘zijn’ en als laatste werk je aan zelfontwikkeling.

Lange tijd was dit voor mij de belangrijkste hoofdlijn: wat is mijn ambitie in het leven of anders gezegd wat is mijn toegevoegde waarde in het leven? Dit is een makkelijke vraag maar ik vind hem met vlagen moeilijk te beantwoorden. Als het me weer eens niet zo duidelijk is dan is het tijd voor zelfonderzoek. Dit gaat soms zo ver dat ik even ‘op de bodem van mijn ziel zit’, niet comfortabel.

De consequentie van zo’n zelfonderzoek in het voorjaar is dat ik heb besloten om voor mezelf te beginnen (na jaren in loondienst gewerkt te hebben). Plotsklaps merk ik dat de volgorde van mijn hoofdlijnen veranderen. Ga ik wel genoeg geld verdienen om het dak boven mijn hoofd en mijn eten te betalen? En wie ben ik dan?

Dit vind ik een bijzonder louterende ervaring, het brengt me bij mijn kern. Ik kies voor een zelfstandige rol met de vooronderstelling dat ik hiermee mijn ambitie, mezelf volledig ontwikkelen, kan waarmaken. Ik wil me niet meer laten beperken door een functiebeschrijving of een formele positie en ik denk dat ik hierdoor een betere manager/adviseur zal worden. Tegelijk merk ik dat er een angst is die zorgt voor een tunnelvisie: ik moet geld verdienen dus zal ik die opdracht maar accepteren want misschien komt er niets anders langs…

Mijn ambitie is het doel, het zorgt voor aantrekkingskracht en heeft een ‘pull-effect’. Bij focus op de middelen ontstaat een tunnelvisie en ‘push-effect’. Er is een dunne scheidslijn hiertussen, het is spannend om aan de goede kant te blijven. Om mezelf te helpen de goede keuzes te maken heb ik met mijn partner alle plussen en minnen doorgesproken. Wat is het slechtste scenario dat ik en wij samen kunnen (ver)dragen? Na een paar gesprekken is het me duidelijk dat er veel ruimte is om mijn ambitie waar te maken.

Gelukkig, ik heb de hoofdlijnen weer voor ogen en ga met vertrouwen verder op mijn pad. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    L.ouis-Pierre (woensdag, 10 augustus 2016 21:52)

    Heel veel suc6 op jouw weg, Conny.