Een verandering en de dialoog met jezelf...

Een verandering en de dialoog met jezelf

Als er een verandering aan zit te komen of één die me zomaar overkomt dan ontstaat er altijd een druk gesprek in mijn hoofd. Die stemmen, uit allerlei invalshoeken, veroorzaken discussies en vaak ongemakkelijke gevoelens.

 

Wat gebeurt er?

Het verleden (dat wat ik ken) en de toekomst (dat wat ik nog niet ken) botsen in het NU. Afhankelijk van wat de verandering inhoudt gaat de beweging heel snel van het 'hier en nu' naar het 'daar en dan' en weer terug. Bij complexiteit lijkt het wel of ik iedere keer op paadjes terecht kom die naar een moerasje leiden en dan voel ik me gevangen.

 

Wat helpt?

Bij mij helpt het dan om de interne discussies om te buigen naar een externe dialoog met mezelf. Ik zie dat als een verkenning in het NU van mijn verleden en de mogelijke toekomst. Daar gebruik ik een klein hulplijstje met vragen voor:

     - Wat zijn mijn ervaringen uit het verleden of mijn overtuigingen in het NU die mij gaan helpen of belemmeren?

     - Wat moet/kan ik loslaten en wat krijg ik daar voor terug?

    - Welke zekerheid heb ik (of denk ik te hebben) en welke (on)zekerheid komt daar voor terug? Waar ben ik bang voor?

    - Ik weet wie ik nu ben maar wat is het effect van de verandering op mij? Wie word ik dan?

    - Ik weet waar ik sta maar waar ga ik naar toe?

    - En dan het bekende lijstje van voor- en nadelen als een rationeel lijstje. Het helpt maar het is  vaak ééndimensionaal.

 

Door jezelf een aantal 'simpele' vragen te stellen en de antwoorden in steekwoorden op papier te zetten of te tekenen op een lekker kladblok, help je jezelf met het concreet maken van gedachten & gevoelens.

Bedenk hierbij dat een kleine stapje vooruit je vaak verder brengt dan jezelf te dwingen om één grote stap te zetten (en door angst die nooit te zetten). 

 

Wat ook helpt is om met een goede vriendin of fijne collega die externe dialoog eens door te spreken. Niet zozeer om hun mening te horen maar om hen de gelegenheid te geven jou vragen te stellen. Zo kan je nagaan of jezelf consistent bent.

En soms doe ik dat niet omdat ik mijn eigen redenering overeind wil houden, dan weet ik eigenlijk al dat er iets niet klopt. Ja, ik kan mezelf soms goed voor de gek houden. Maar dat is weer een ander verhaal.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0