Je innerlijke kompas

Zodra een verandering moet plaatsvinden beginnen we eerst over visie, missie, doelstellingen en inspirerende ‘gouden stippen aan de horizon’. De eerlijkheid gebiedt dat ik dat ook doe. Maar het afgelopen jaar word ik eerder moe van die woorden dan dat ik er geïnspireerd door raak. Ik realiseer me dat dit komt omdat er meestal geen handelingsperspectief aan gekoppeld wordt. Collega’s moeten vaak al lachen want ze weten wat ik ga zeggen: ja, en dan……

Ik word blij van mooie gouden stippen aan de horizon maar ik sta meestal met mijn ‘poten in de modder’ en ga aan de slag met het leggen van een paar stenen zodat er een paadje ontstaat waar we langs kunnen gaan. Is dat direct het beste paadje? Soms wel, soms niet. Maar ik weet dat ik er altijd weer van leer en (meestal) niet bang  ben om bij te stellen.

Onlangs had ik daar een inspirerend gesprek met mijn partner over. We kwamen tot de conclusie dat we ons innerlijke kompas gebruiken bij het starten van zo’n paadje. Maar wat is dat dan, hoe doe je dat? We hebben gezocht naar woorden en zijn tot de volgende kernwoorden gekomen:

  • Je intuïtie; dit is je gevoel gecombineerd met je kennis (dus ook dat je weet dat je het niet weet).
  • Je waarden; wat vind je ten diepste wel of niet goed of passend.
  • Je moed; anderen willen graag garanties, die kan je vaak niet geven. Alleen de garantie dat jij je tot je uiterste zult inspannen en de vraag of ze op zichzelf willen vertrouwen.
  • Je voelt je energie stromen.

Ook als je geen ervaring met iets hebt, hoe weet je dat je een goede beslissing neemt? Nou dat weet je dus niet in de zin van je ratio,  vaak is het een dieper weten. Misschien is het wel het vermogen om in een kort tijdsbestek (bijna onbewust) alle alternatieven en mogelijkheden af te gaan en daarin op basis van ervaring, kennis en gevoel een keuze te maken. Hierbij vraag je je ook af hoe deze keuze zich verhoudt tot de belangen van anderen en de vraag hoe belangrijk die ander is voor het behalen van het resultaat.

Het innerlijk kompas werkt zo dat het deze samenhang overziet en de consequenties inschat,  zowel in het beste als in het slechtste scenario en nagaat of je die consequenties kan verdragen.

Praktisch gezien ondersteunen we onszelf door scenario’s te mindmappen, zowel vanuit het perspectief van de kennis als het gevoel. Maar uiteindelijk gaat het er om de moed te hebben om een keuze te maken. Als je hierbij de energie voelt stromen, dan weet je dat je je innerlijke kompas goed gebruikt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0